Toiletpret

Een reis van 17 uur, die vanochtend om 7 uur begon in de bus naar Narita AirPort. Om half 9 aanwezig, om 9 uur was de koffer ingeleverd, had de security ons goedgekeurd en waren we de douane gepasseerd. Kunnen ze op Schiphol nog iets van leren. Inchecken om kwart voor 10, vliegen om half 11. 

Op het moment dat ik dit schrijf, hangen we boven Stockholm en hebben nog anderhalf uur te gaan. Een vlucht van 11 uur aaneen, best lang. Gelukkig zijn er veel leuke films, is er slaap, hebben we spelletjes en boeken en, most of all: naast ons zit niemand. Heerlijk dutten met zijn tweeën in drie stoelen. 

 
Mount Fuji vanuit de lucht 

Het verhaal over de toiletten, meelezers, hebben jullie nog tegoed. Niet die traditionele Japanse, met een gat in de grond en twee voetstappen ernaast, waarbij je meer tegen je broekspijpen spettert dan dat er in het gat verdwijnt. Deze toiletten laten weinig aan de fantasie over, maar blijkbaar zijn er toch mensen die niet helemaal weten hoe het moet, gezien de aanwijzingen op de posters ernaast. 

 

 

Nee, de super-de-luxe toiletten met verwarmde bril en variabele interessante snufjes, die ga ik echt missen. Welke varianten zij we deze weken tegengekomen?

Alle toiletten hadden:
* een verwarmde bril
* sproeiers om de bilpartij te reinigen. Voor heren een straal recht omhoog, voor dames de walvisvariant die twee plekken besproeit. Een stand, een temperatuur. 
* een knop om door te trekken. Niet bij elke wc was deze knop even goed vindbaar. Drukken op alle knopjes helpt (wel aan de kant springen als je per ongeluk op de walvisvariant hebt gedrukt)
* een aan/uit knop voor als je genoemde features niet apprecieert. 

Op de verwarmde sproeitoiletten waren diverse varianten: 
* een wc-bril die vanzelf opengaat als je in de buurt bent
* een schuifregelaar om de hardheid van de sproeier in te stellen. 
* een schuifregelaar om de warmte van het water te regelen 
* een muziekje om te voorkomen dat buurtoiltetbezoekers horen dat je op de wc zit 
* een blazer om natgesproeide delen te drogen (al dan niet met een geurtje) 
* de automatische doortrekker, vaak in combinatie met de vanzelf openende wc-bril: aanraken vd pot wordt volledig onnodig. 

 
Ik zal niet uitweiden over de effectiviteit van sproeiers en blazers, maar dames en heren toiletpotbouwers: kom in Nederland ook gauw eens met die verwarmde bril! 

Japan, en dan vooral Tokyo, was waanzinnig. Waanzinnig in de betekenis van groots, massaal, druk en overweldigend. Zoveel mensen, zoveel wijken,  stations als ondergrondse wijk in een wijk, verkeersstroken, restaurantjes, roltrappen, skyscrapers, reclame, winkels,  alles was vooral veel. We dachten met New York, Washington en Los Angeles al heel wat drukte te hebben gezien, maar Tokyo verslaat alle tot nu toe bezochte steden met glans. We zijn een geweldige ervaring rijker. 







 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Terug in Tokyo

Amsterdam - Tokyo